Clubmax Paylaşım PlatFormu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Clubmax Paylaşım PlatFormu

Hoşgeldiniz, Misafir.
En Son Ziyaretiniz:
Toplam Mesajınız: 0


 

Kayıt OlAnasayfaPortalli*Latest imagesAramaGiriş yap

 

 Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
sevdaçiçeği
Süper Mod
Süper Mod
sevdaçiçeği


Kadın
Mesaj Sayısı : 861
Yaş : 34
Nerden : kütahya
Hobi : barışı dinlemek barış akarsuyu çok seviyorum
Meslek : meslegim belli degil
Kayıt tarihi : 07/09/07

Özellikleriniz
Foruma Katılım %si::
Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Left_bar_bleue100/90Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Empty_bar_bleue  (100/90)

Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Empty
MesajKonu: Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu   Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Icon_minitimePaz Ekim 28 2007, 21:20

II. Bâyezid döneminde dünyanın ilk Standartlar Kanunu, ilk Belediye Kanunları, ilk Tüketiciyi Koruma Kanunları ve ilk Gıda Nizâmnameleri hazırlandığı söylenmektedir. Bu kanunlardan bazı örnek maddeler zikrederek anlatabilir misiniz?
Prof Dr. Ahmed Akgündüz
Evet doğrudur. II. Bâyezid devrine ait en mühim kanunlardan birisi şüphesiz ki, Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisâb Kanunnâmeleridir. Bu kanunnâme, dünyanın en mükemmel ve en geniş belediye kanunu olmakla kalmamakta, aynı zamanda dünyada ilk tüketici haklarını koruyan kanun, ilk gıda maddeleri nizâmnâmesi, ilk standartlar kanunu, ilk çevre nizâmnâmesi ve kısaca asrına göre çok hârika bir hukuk kodudur. Bu kanun, hem Osmanlı örf âdetlerini ve hem de İslâm hukukunu çok iyi bilen Mevlânâ Yaraluca Muhyiddin tarafından hazırlanmıştır. Hazırlanış tarihi 1502 ila 1507 tarihleri arasındadır.

Biz, her biri 100 küsur maddeyi bulan bu üç kanunnameden sadece bazı maddelerini, tüketici hakları açısından arz ediyoruz (Maddenin başındaki rakamlar Kanun maddelerine ve harflerden B, Bursa, E Edirne ve İ İstanbul Kanununa işaret etmektedir):

“İ-45. Ve mahkeme kararıyla yiyecek ve içecek ve giyecek ve hubûbât ki; çarşıda ve pazarda vardır, gözedilüb her meslek sahibi teftiş oluna. Eğer terâzûda ve kilede ve arşunda eksük bulunursa, muhtesib (belediye başkanı) haklarından gele.

İ-21. Etmekçiler, standart olarak alınan ekmeği narh üzere pâk işleyeler, eksik ve çiğ olmaya. Etmek içinde kara bulunursa ve çiğ olursa, tabanına let uralar; eksük olursa tahta külâh uralar veyahud para cezası alalar. Ve her etmekçinin elinde iki aylık, en az bir aylık un buluna. Tâ ki, aniden bazara un gelmeyüb Müslümanlara darlık göstermeyeler. Eğer muhâlefet edecek olurlarsa, cezalandırıla.

İ-4. Eyle olıcak ekmek gâyet eyü ve arı olmak gerekdir.

E-7. Aşcılar bişürdükleri aşı pâk bişüreler ve çanakların pâk su ile yuyalar ve tezgâhlarında kâfir olmaya. Ve iç yağiyle nesne bişürmeyeler. Ve bir akçelik eti her ne narh üzerine alurlar ise beş pare olur. Bir akçelik aş alanın aşına bir pâre koyalar. İki pulluk dahi etmek vereler. Bir akçelikden artuk alsalar ya eksük alsalar, bu hisâb üzerine vereler. Cemî‘ Edirne'nin aşcıları ittifakiyle teftiş olundı.

İ-38. Ve kile ve arşun ve dirhem gözlenile; eksüği bulunanın hakkından geleler.

İ-5. Un kapanında olan kapan taşlarını, mahkeme kararıyla muhtesib (belediye başkanı) dâim görüb gözede. Tâ ki, hile ve telbîs olub un alan ve satan kimesnelere zarar ve ziyân olmaya.

B-74. Ve hamallar na‘lsuz at istihdâm etmeyüb ve dağ yükünün iki yükünden ziyâde götürmeye.

E-58. Ve ayağı yaramaz bârgiri işletmeyeler. Ve at ve katır ve eşek ayağını gözedeler ve semerin göreler. Ve ağır yük urmayalar; zira dilsüz canavardır. Her kangısında eksük bulunursa, sâhibine tamam etdüre. Eslemeyeni gereği gibi hakkından gele. Ve hammâllar ağır yük urmayalar, ma’kul üzerine ola[1].

İ-40. Ve sirke ve yoğurda su koymayalar. Su katılmış olub bulunursa, teşhir edeler veyahud tahta külâh uralar, gezdireler.

İ-29. Kuyumcular, sâde işi dirhemine bir akçe; minekârî işde dirhemine iki akçe ve altun sâde ise miskâline üç akçe; müşebbek işde miskâline beş akçe ve gümüş düğmeler iriyi ve hurdayı gâyet eyü hâlis işleyeler, bakır koyub işlemeyeler. İşleyenin muhtesib (belediye başkanı) gereği gibi haklarından gele.

İ-33. Ve boyacıları dahi gözedeler, kalb boyamayalar; boyarlarsa gereği gibi hakkından geleler.

İ-42. Ve iplikçilerin ipliği tire ipliğine berâber ola. Ve astar ki, şehirde işlene, sekiz arşun ola, eksük olmaya. Olursa hakkından geleler.

İ-46. Hammâmcılar, hâmmâmları gözedeler, yunmuş ola, ıssı ve sovuk su ile ârâste ve dellâkleri cest ve çâlâk ola. Usturası keskin ola. Şöyle ki, usturası altında kimesne zahmet çekmeye ve nâzır olan fotaları pâk duta; Müslümana verdüği fotayı kâfire vermeye.

İ-66. Ve dahi hekîmlere ve attârlara ve cerrâhlara, muhtesib (belediye başkanı)in hükmi vardır; görse ve gözetse gerekdir.

İ-24. Bakkallar ve attârlar ve bezzâzlar ve takyeciler, onun on bire satalar, ziyâdeye satmayalar. Ziyâdeye satarlarsa, muhtesib (belediye başkanı) dutub te'dîb ede. Ammâ bu bâbda ve gayride mahkeme kararı bile ola.

E-194. Berber gözlene; kâfir başın tıraş etdükleri ustura ile Müslüman başın tıraş etmeyeler. Kâfir yüzin sildikleri fota ile Müslüman yüzin silmeyeler. Usturaları keskün ola.

E-195. Tabibler dahi gözlene; bîmârhâne (hastahane) tabiblerine göstereler, imtihân edeler, kabul etmedikleri kimesneleri men` edeler. Cerrâhlar dahi gözlene; san`atlarında kâmil olalar.

E-196. Değirmenciler gözlene; değirmende tavuk beslemeyeler ki, halkın ununa ve buğdayına zarar etmeye. Ve âdetlerinden artuk almayalar ve iri öğütmeyeler ve kesmüklü buğdayı değiştirmeyeler ve illâ muhkem ve müntehî hakkından geleler.

E-198. Ve câmilerde dilenci tâifesin yürütmeyeler.

İ-70. Ve her san‘atı aydan aya kadı ile teftiş ede ve dahi göre ve gözede. Her kangısı kim ta‘yin olunan narhdan eksük sata, muhtesib (belediye başkanı) hakkından gelüb teşhîr ede.

İ-73. Fil-cümle bu zikr olunanlardan gayrı her ne kim Allâh ü Te‘âlâ yaratmışdır, hepsini de muhtesib (belediye başkanı) görüb gözetse gerekdir, hükmi vardır.
Şöyle bileler, her kim muhâlefet ve inâd ederse, itâba ve ikâba müstahak olur
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
junior_ali
Moderatör
Moderatör
junior_ali


Erkek
Mesaj Sayısı : 2617
Yaş : 32
Nerden : Antalya
Hobi : Futbol,Müzik
Meslek : Öğrenci
Kayıt tarihi : 19/01/08

Özellikleriniz
Foruma Katılım %si::
Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Left_bar_bleue100/100Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Empty_bar_bleue  (100/100)

Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Empty
MesajKonu: Geri: Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu   Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Icon_minitimePerş. Ocak 31 2008, 19:20

paylaşım için saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
bejvan
Süper üye
Süper üye
bejvan


Erkek
Mesaj Sayısı : 483
Yaş : 30
Nerden : batman
Hobi : şarkı dinlemek
Meslek : öğrenci
Kayıt tarihi : 16/08/07

Özellikleriniz
Foruma Katılım %si::
Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Left_bar_bleue100/65Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Empty_bar_bleue  (100/65)

Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Empty
MesajKonu: Geri: Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu   Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu Icon_minitimeCuma Şub. 15 2008, 19:16

junior_ali demiş ki:
paylaşım için saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://clubmax.all-up.com
 
Osmanlı / Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Clubmax Paylaşım PlatFormu :: HER TELDEN™ :: Edebiyat- Bilim ve Sanat :: Tarih-
Buraya geçin: